Jak připravit ovesnou kaši

Poctivé ovesné kaše Od Bohdanky si můžete připravit hned na několik způsobů, záleží jen na vás, jestli máte chuť na teplou snídani nebo na studenou. Také máte rozmanité možnosti, čím si směs zalijete a dochutíte.

Teplá snídaně:

  • Směs stačí zalít horkou tekutinou (ne vroucí, aby ořechy nezměkly příliš) v množství cca 100-150 ml na kaši podle toho, jak hustou kaši máte rádi. Záměrně píši záhadné slovo tekutina, protože můžete tuto směs zalít svým oblíbeným mlékem ať živočišným, či rostlinným, nebo pouze vodou.

Aby se lépe rozvinuly chutě

  • kaši doporučuji přikrýt pokličkou a pokud máte čas, nechte chvíli "dojít". Čím déle ji necháte takto uležet, tím víc šťávy sušené ovoce pustí a kaše bude sladší. ;-)

  • v mikrovlnce: zalejte studenou tekutinou a dejte na cca 80-100 vteřin do mikrovlnné trouby. Kaše se v ní uvaří, jen pozor, aby tam nebyla moc dlouho - to by vám pak kaše z misky utekla!

  • v rendlíku: pokud děláte kaši ve větším množství, můžete ji uvařit přímo na plotně. Kaše bude mít "lepivější" konzistenci.

  • mug cake: tenhle recept pro vás teprve chystám, ale kdo máte zkušenosti, můžete si připravit v mikrovlnce i mug cake

Studená snídaně:

V tomto případě potřebuje kaše trochu více času, proto je dobré si ji nachystat už večer.

Na rozdíl od teplých kaší máte rozmanitější možnosti – kromě zmíněné vody, mléka živočišného či rostlinného, můžete použít i mléko jogurtové, či přímo jogurt, zakysanou smetanu, tvaroh nebo kefír. Promíchejte a nechejte alespoň 30 minut odpočívat.

Je možné nechat směs přes noc na kuchyňské lince. Fermentace neboli kvašení má blahodárný vliv na naše trávení, a určitě se na tento proces podíváme blíže v samostatném článku.

Závěrem shrnu možnosti přípravy ovesné kaše:


A) podle způsobu úpravy:

  1. uvařit

  2. zalít horkou tekutinou

  3. zalít studenou tekutinou či jogurtem

  4. fermentace = nechat odležet 12-24 hodin 

B) podle suroviny vhodné na přípravu:

  1. voda

  2. mléko živočišné / rostlinné

  3. jogurt

  4. kefír

  5. zakysaná smetana

  6. tvaroh 

Vše je možné různě kombinovat a množství podob ovesné kaše snad nemá hranice.

Přidávám ještě pár mých tipů na dochucení:

A jak si připravujete ovesnou kaši vy? :-)